Tajska wieprzowina satay to popularna i smakowita przekąska – co w tym szczególnego, ktoś powie – dopóki nie spróbuje, marynata i sos z orzeszków sprawia, że zwykły szaszłyk zamienia się w najlepszy i niezapomniany kąsek.
W Tajlandii jest typowym jedzeniem ulicznym, ale również zamówisz go jako główne danie w każdej restauracji. Ten wyjątkowy sos i marynata zupełnie nie wstrzela się w paletę polskich smaków – jednak z racji tego, że jest to genialnie proste i łatwe do wykonania danie – teleportuje smaki tropików na przyjęcia w Twoim domu i ociepli mroźne wieczory.
PS. Kurkuma, kolendra, trawa cytrynowa i mleko kokosowe są bardzo smaczne i bardzo zdrowe!
Przepis na Tajską wieprzowinę satay
Przemyte wcześniej mięso pokrój na 2cm paseczki
Teraz zabieramy się za zmielenie galangalu, trawy cytrynowej i kurkumy. Najlepiej zmiażdżyć to w moździerzu, ale mikser/blender też się nada
Mieszamy przygotowane wcześniej przypraw oraz sól, pieprz, cukier, mleko kokosowe, nasiona kolendry i kminku
Ostawiamy marynowane mięso do lodówki na 30 min.
Nabite mięskiem szaszłyki smarujemy jeszcze raz marynatą i wrzucamy na grilla lub patelnię.
15 sekund i czujesz ten wakacyjny aromat. Nie daj się, grilluj dalej, aż będzie gotowe!
Sos satay
Wszystkie podane składniki na sos wrzucamy do blendera i miksujemy – dodaj trochę mleka kokosowego, coby rozrzedzić
Spróbuj tego cuda! Dopraw w zależności od preferencji.
Sos serwujemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Składniki — Wieprzowina satay
500g wieprzowiny
1/2 mleczka kokosowego
1 łyżeczka pokrojonego galangalu (jeśli masz)
1 łyżka pokrojonej trawy cytrynowej lub przyprawy
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki nasion kolenry lub 1 łyżeczka kolendry w proszku
1/2 łyżeczki nasion kminku lub 1 łyżeczka w proszku
1/4 łyżęczki pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
Składniki — sos satay
1 szklanka prażonych orzeszków ziemnych (niesolonych)
1/3 szklanki wody
1-2 główki czosnku
1/2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego (inny też da radę)
2 łyżki brązowego cukru
1-2 łyżki sosu rybnego
1/2 łyżki soku z limonki (cytryny)
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub pasty chili
1/3 szklanki mleka kokosowego
My często przygotowujemy marynowane mięso w większej ilości – tak samo sos, a porcje mrozimy na później – nigdy nie wiadomo kiedy napadnie nas ochota coś przepysznego!
Orientalne składniki tj. mleczko kokosowe, galandal, nasiona kolendry i sos satay czekają już na Ciebie w sklepie lub online. Sos orzechowy z łatwością zrobisz sam. Więc do dzieła!
Gdzie dostać składniki?
Orientalne składniki, które znaleźliśmy w sieci. Lokalne sklepy też polecanmy, jedne są tańsze od innych.