Zielona kawa: właściwości zdrowotne i jak ją parzyć?

Zielona kawa: właściwości zdrowotne i jak ją parzyć?

Zielona kawa stała się nowym super food – wspomaga odchudzanie, wzmacnia odporność i ma działanie antynowotworowe. Dzięki tym czynnikom stale zyskuje na popularności, a w naszych domach zamiast czarnego napoju coraz częściej pojawia się zielona wersja kawy. Po zieloną kawę sięgają nie tylko smakosze, ale także osoby, którym zależy na zdrowiu. Zobacz jakie właściwości ma zielona kawa i jak się ją parzy.

Zielona kawa: co to jest?

Zielona kawa to nic innego jak surowe ziarna kawowca. Brązowe ziarna, które nazywamy kawą, zanim zyskają swój charakterystyczny kolor i zapach są po prostu zielonymi nasionami. To ich stan surowy, który do tej pory nie był za bardzo wykorzystywany. Przyzwyczailiśmy się do smaku palonych ziaren i kompletnie zignorowaliśmy ich zieloną postać. A to właśnie surowe ziarna kawowca są dużo zdrowsze, gdyż zachowują wiele drogocennych składników i substancji mineralnych. Co ważniejsze z zielonych ziaren kawowca również możemy przyrządzić energetyzujący napój. 

Właściwości zdrowotne zielonej kawy

Obróbka termiczna pozbawia ziarna kawy wielu ważnych składników. Surowe ziarna zawierają fitozwiązki, które ulegają rozpadowi w procesie obróbki termicznej. Dlatego czarna kawa nie jest najzdrowszym wyborem po jaki możemy sięgnąć. Jeżeli palone ziarna nam nie służą, to warto przestawić się na ich surową formę. Zielona kawa ma właściwości antynowotworowe, wspomaga odchudzanie oraz wzmacnia odporność. Jest źródłem witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas i magnez. Mimo mniejszej zawartości kofeiny, działa dużo lepiej niż kawa czarna. Kofeina z zielonej kawy uwalniana jest stopniowo, dzięki czemu nasz zastrzyk energii rozkłada się w czasie. Kawa zielona pobudza nas delikatniej, ale dłużej. 

Jak parzyć zieloną kawę?

Kawę zieloną, podobnie jak czarną możemy dostać pod dwiema postaciami – drobno mielonej i ziarnistej. Najlepiej jest kupować zieloną kawę w formie ziaren i samodzielnie mielić przed zaparzeniem. Dlaczego? W ten sposób kawa zachowuje więcej wartości zdrowotnych i właściwości smakowych. Metody parzenia kawy zielonej nie różnią się niczym od parzenia kawy czarnej. Zmielone ziarna (2-3 łyżeczki) możemy zalać gorącą wodą bezpośrednio w kubku lub wykorzystać do parzenia specjalne przyrządy, takie jak kawiarkę czy ekspres. Pamiętaj jednak żeby kawy zielonej nie zalewać wrzątkiem, żeby nie utraciła właściwości zdrowotnych.

Jak smakuje kawa zielona?

Kawa zielona ma charakterystyczny smak, który różni się od kawy czarnej.  Tak naprawdę bardziej przypomina zieloną herbatę niż kawę. Jest delikatna i aromatyczna. Zielona kawa pozbawiona jest typowego smaku i zapachu kawy, ponieważ ziarna nie są poddane procesowi obróbki termicznej.