Produkcja czekolady milka

Czekolada jest samotnym spośród najbardziej modnych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, stosuje się ją w wielu wersjach. W prawie wszystkim sklepie można pobrać wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Modna jest zarazem czekolada mleczna jak również gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym stopniem jej pracowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której bierze się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, oraz w wniosku tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w zależności z tegoż jaki produkt chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana znacznie w ciągu automatycznym. Po wejściu tych procesów zawiera ona stronę sypką, którą oznacza się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do prac czekolady niezbędne jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady używa się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się także na ciepło kiedy natomiast na mokro. Proces konszowania na sucho jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji kończy się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i ważny połysk.